• FaceBook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • het Verrassende Platteland van Cuijk
  • VVV
  • LandvanCuijk
  • Ons Plattelands Rondje

Educatie op Landgoed de Barendonk

De Barendonk ontvangt regelmatig scholen en clubs voor excursies. Een bezoek aan de boerderij én het landgoed is voor kinderen een leuk, actief en leerzaam uitje. Onderstaande verhalen geven een indruk van de mogelijkheden.

2017: herfstfeest op de Barendonk

“Op 21 oktober 2017 werd er op landgoed 'De Barendonk' in Beers een Herfstfeest georganiseerd voor alle kinderen van basisschool Dr. Jan de Quay. Elke groep heeft ter voorbereiding van het Herfstfeest in de klas gewerkt aan een bepaald thema. Groep 5 heeft een aantal lessen gevolgd over landgoedelementen, zoals een oranjerie en een ijskelder. Tijdens het Herfstfeest werden er allerlei opdrachten op het landgoed uitgevoerd. Het was een mooie dag! Met blije kinderen.”

Scholenproject: van luchtkasteel tot dassenburcht

Dit is een scholenproject dat wij samen met de Beerse basisschool Dr. Jan de Quay invullen. Het project heeft een breed karakter. Groep 1 tot en met groep 8 van onze basisschool doen mee. De school heeft het landgoed ‘geadopteerd’. Dit betekent dat alle groepen ons landgoed in principe om het jaar bezoeken, waardoor een sterke band tussen het landgoed en de school ontstaat. Op 28 juni 2007 vond de aftrap plaats, alle kinderen van de basisschool kwamen naar landgoed de Barendonk om het schooljaar af te sluiten.

Het initiatief voor dit project kwam van mevrouw C. Sloet van Oldruitenborgh, eigenaar van Landgoed de Oldenhof in Vollenhove (Overijssel). Kinderen uit de buurt verrichtten weleens vernielingen aan op haar landgoed. Door te laten zien wat er reilt en zeilt, wie er wonen en hoe de natuur groeit, werd meer respect en betrokkenheid gestimuleerd. Het project kan een positief effect hebben op hoe kinderen met hun omgeving omgaan. Meer informatie vindt u op: www.vanluchtkasteeltotdassenburcht.nl

Wat vonden de leerlingen ervan?

“28 maart 2013 mochten we (red: kinderen van de basisschool) op bezoek bij het melkveebedrijf van de familie Hermanussen. Jens, Lenn en Merel hebben ons veel verteld over wat er allemaal gebeurt op het bedrijf. Allereerst werden we welkom geheten door Liesbeth en keken we een film over het bedrijf. Vervolgens kregen we een zeer interessante rondleiding. We begonnen bij de pasgeboren kalfjes en gingen via de eenjarigen door naar de grote stal waar de melkkoeien staan. We hebben gezien hoe deze door de melkmachine worden gemolken. We sloten af bij de tweejarigen die een eigen stal hebben. Onderweg zagen we ook drachtige koeien waarvan er drie een hele dikke buik hadden omdat ze bijna moesten kalven.

Het was de hoogste tijd voor een korte onderbreking. We kregen wat lekkers te eten en drinken. Na de pauze was het tijd voor de volgende ronde: in groepjes deden we de aardappelrace, melkbussenrace, weet-wat-de-koe-eet en nog een quiz. 

Jens, Lenn en Merel, hartstikke bedankt voor deze leuke ochtend!”

2e Prijs voor Landgoed van het Jaar 2010

Op de landelijke scholingsdag op Kasteel Groenendael van het Ministerie van LNV behaalde Landgoed de Barendonk de 2e prijs bij de uitverkiezing van Landgoed van het Jaar 2010.